Silakan Berkunjung

Sederhana, namun diharapkan penuh manfaat dan pelajaran. Itulah salah satu tujuan kami mendirikan Kerajaan Banjar Virtual ini, didasari kekhawatiran akan hilangnya budaya Banjar apabila tidak dipelihara, web ini dipersembahkan sebagai dokumentasi digital bagi karya tulis dan adat hidup sehari-hari urang Banjar. Semoga web ini bisa menjadi salah satu alat pelestarian Budaya Banjar melengkapi cara-cara pelestarian budaya Banjar yang kawan-kawan lain sudah lakukan sebelumnya.
Ditulis Oleh Anak Sultan pada 03.20.09

Dalam Pembangunan

Kerajaan Banjar Virtual dalam pembangunan…hanyar manajak pondasi wal ai…hadang lah. Mudah-mudahan kada lawas lagi kerajaan kita ini bisa difungsikan dengan lebih lengkap mengenai seluruh aspek dalam kebudayaan Banjar.

4 comments to Dalam Pembangunan

 • jimmy

  Ulun hadangi lh kayapa pian handak mambangun pulang istana Kerajaan kita nang suah disalukut oleh Walanda bahari…?!
  sekedar saran aja lh..,jakanya ada jua diandaki gambar “Lambang Kerajaan Banjar” nang bahari jadi stempel cap resmi kerajaan Banjar Darussalam tu…!
  tarima kasih, barelaan lh..

 • bujur…tolong dicariakan lambang karajaan banjar bahari tu nah … ulun handak jua kaya urang jawa di banjar nang rami banar pakai gambar lambang karajaan jawa jogja di sapida mutur wan mobil buhannya, buhannya bangga lawan karajaan jogja drpada lambang nagara indonesia atawa lambang pemda jogja…hayo ada apa?kita sudah kada baisi karajaan…lambangnya kadada yang tahu…jangan kalah lawan urang jawa pang

 • Wahyudinnor HM

  Ass. Wr. Wb.
  Ni sahibar saran haja. Amun kawa lakasi ai angkuti / pindahakan arsip-arsip nang ada di Kerajaan Banjar Virtual.Wordpress.Com sakira kita kada bulang-balik lagi amun handak mancari bahan tentang Banjar.
  Imbah tu, artikel atau tulisan mengenai cerita / tutur lisan urang Banjar diulahakan pang. Napang, kakanakan wayah ini kada tahu lagi bahuwa kisah-kisah bahari Urang Banjar tu cukup banyak jua. Sayang, aku kada ingat lagi sahama-hama waktu lagi halus aruah kuitan bakisah. Banyak ai bukunya urang bajual di toko-toko buku tertentu, tagal haraganya nintu sadang larangnya. Mungkin kita perlu seorang “konsultan” yang dapat memformatkan bentuk buku yang harganya dapat dijangkau, misalnya Jenis kertas, ukuran fonts dan ukuran kertas. Ini sakira jangan terkesan bahwa buku cerita rakyat Banjar yang diterbitkan orang lokal terkesan “ruha”, alias sadikit isi, tapi bentuknya besar.
  Amun kawa postingnya dibanyaki, jangan salambar haja kaya – maaf – Syair Sejarah Negara Dipa.
  Wass. Wr. Wb.

 • Nuruddin Azmi

  kanapa pina hawai situsnya..

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>